1001 Gece Masallarında Dediği Gibi; Kahire’yi Görmeyen Dünyayı Görmüş Sayılmaz…

 

Mısır.. İlk olarak Nil’in taşması sonucu bulunan takvimden ötürü duyarız adını. Sonra Hititlerle Kadeş Antlaşması’nı yapan Firavunuyla.

Kadîm bir medeniyettir bakıldığında Mısır. Firavun’lar, Fatımîler, Osmanlılar, Hidivler.. Sonrasında Kral Faruk, Cemal Abdül Nasır, Mübarek, Mursi.. Biraz da olsa demokrasi ve ardından tabiki askeri rejimler..

İlk olarak tarih kitaplarında adını duyduğum Mısır’ın Kahire iline giderken acaba hangi Mısır beni karşılar diye düşünüyordum. Hepsini ayrı ayrı buldum bu mütevazi beldede.

Tarih gömülü bu şehirde, cuma günü geldi mi hangi mescide gideceğinizi şaşırırsınız. Ziyaret edeyim dediğiniz zaman müzeleri, sarayları hangisinden başlayacağınızı bilemezsiniz.

Ama siz siz olun Han El Halil’den orada da Fişhavi kahvehanesinden başlayın. Kimler mi gelmiş bu kahveye? Mehmet Akif, Necip Mahfuz… Bir de siz uğrayın ve zaman tüneline girin tarihe açılan bir kapı olan Fişhavi’den. Ağır ağır çalan Ümmü Gülsüm’ün Enta Omri parçasına karşın Mısırlıların bağıra bağıra konuşmaları arasında kahvenizi yudumlayın.

Şehri gezerken size küçük bir öneri; taksicilerle baştan sıkı pazarlık yapın yoksa trafikteki her olumsuzluğun sebebi olup fazla ücret ödemeye zorlanabilirsiniz.

Piramitlere daha girmeden etrafınızı saran satıcılara, pazarlamacılara aman dikkat! Piramitlerden çıkana kadar yakanızı bırakmayacaktır hiçbiri, demedi demeyin.

Eğer kapıdaki satıcı ile uzlaşma sağlayabilirseniz Arap’lara uygulanan fiyat ile piramitlerin bulunduğu alana girebilirsiniz. Ama sıkı pazarlık biraz da uyanıklık.

Uyanıklık demişken Mısır’da yaşamak insanı hep uyanık tutar. Sürekli peşinde devletin var olduğunu hissetmek, insana temkinli ve soğukkanlı olmayı öğretiyor.

Hatta bir keresinde evimize giren misafirden ötürü, Muhaberata çalışan apartman kapıcısının şikayeti üzerine, eve elektrik faturası kesmeye gelen memur evde kalan bütün fertlerin Türkiye’deki ailelerinin ne iş yaptığına kadar tek tek not almıştı.

Ama siz bunlara, baskılara ve takiplere takılarak uzak durmayın İslam medeniyetinin kutlu beldelerinden biri olan Kahire’den.

Son satırlarımı Mısır’daki klasik ifade ile tamamlayayım: اخدمني أخدمك (bana hizmet et ben de sana edeyim)